![](/media/lib/229/n-dzurak-ed6aaf07bd646e79509b5f92956234c2.jpg)
Kwantowa bramka logiczna na krzemie
6 października 2015, 10:18Na australijskim Uniwersytecie Nowej Południowej Walii (UNSW) powstała pierwsza kwantowa bramka logiczna zbudowana na krzemie. O sukcesie inżynierów poinformowano na łamach Nature.
![](/media/lib/118/n-medytacja-fe265df2ed42d279d50461253de9cbd5.jpg)
Ćwiczenia oddechowe zapobiegną nadciśnieniu w średnim wieku?
27 kwietnia 2017, 17:03Podczas rozwoju nadciśnienia pierwotnego, zwanego też idiopatycznym, występuje nietypowa aktywność między neuronami kontrolującymi oddech i ciśnienie krwi. Niewykluczone więc, że pewnego dnia, jeśli nieprawidłowości zostaną wychwycone odpowiednio wcześnie, schorzeniu temu będzie można zapobiegać za pomocą ćwiczeń oddechowych.
![](/media/lib/334/n-mlode-f856f49332faf4f79fae914cc2acb527.jpg)
Nowy dom dla najrzadszych ptaków świata
31 grudnia 2018, 10:55U progu nowego roku grupka 21 wyhodowanych z jaj krytycznie zagrożonych ptaków - podgorzałek madagaskarskich (Aythya innotata) - znalazła nowy dom. To ważny krok w kierunku odrodzenia gatunku.
![](/media/lib/404/n-szympanstermit-43a60cdb60e2cc0689c8ab5ec30b7eef.jpg)
Badania potwierdzają, że szympansy posiadają własne kultury
29 maja 2020, 11:52Od pewnego czasu wśród specjalistów kiełkuje idea „szympansiej etnografii”, czyli badań kulturoznawczych nad szympansami. Już sam pomysł, że inne zwierzęta niż ludzie mogą wytworzyć kulturę – czyli zbiór zachowań i norm społecznych różnych w różnych grupach – jest niezwykle kontrowersyjny. Tymczasem ukazały się kolejne badania, które potwierdzają, że istnieje kultura szympansów.
![](/media/lib/566/n-czerwonewino-e0e5b1d87d3851a6b397b40753674ca3.jpg)
Ból głowy po czerwonym winie? Przyczyną może być korzystny flawonol – kwercetyna
21 listopada 2023, 12:21Niektórzy ludzie doświadczają bólu głowy po wypiciu nawet niewielkich ilości czerwonego wina. Ból pojawia się zwykle od pół godziny do 3 godzin po uraczeniu się winem. Co interesujące, osoby te nie wykazują podobnych objawów po piciu innych alkoholi. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis uważają, że przyczyną jest obecny w winie naturalny flawonol, który u części ludzi zaburza metabolizm alkoholu i może prowadzić do bólu głowy.
![Okrzemki pod mikroskopem© U.S. NOAA](/media/lib/16/1192633435_712226-8b1ad29b73533a50d0badd28977b6a78.jpeg)
Tańsza i czystsza produkcja dzięki okrzemkom
17 października 2007, 14:53Okrzemki, jednokomórkowe glony zamieszkujące wody całej kuli ziemskiej mogą zostać użyte do produkcji ekologicznych, tanich opalizujących kosmetyków, farb oraz holograficznych elementów zabezpieczających. Zespół profesora Andrew Parkera z Oxford University uważa, że możemy wykorzystać sposób, w jaki okrzemki reagują ze światłem.
![](/media/lib/48/wysokie-drzewo-57c8a6472d3a00d82487ef7613581c66.jpg)
Wyżsi zarabiają lepiej
18 maja 2009, 12:26Wyżsi mężczyźni zarabiają więcej, przynajmniej w Australii. W perspektywie roku dodatkowe 5 cm może oznaczać aż 950 dolarów australijskich (712 amerykańskich) ekstra.
![Facebook for Dummies](/media/lib/68/facebook-for-dummies-09f55e8cd147ef58f184dfc19167581c.jpg)
Facebook pozwany przez nieletnich
28 sierpnia 2010, 07:53Na dorodne drzewo każda koza skacze - tak chyba trzeba by zmodyfikować znane przysłowie. Kto odnosi sukces, musi być przygotowany na procesy sądowe ze wszystkich stron. Dwójka nastolatków z Kalifornii skarży Facebooka za nielegalne wykorzystanie ich nazwisk.
![](/media/lib/102/n-atta-cephalotes-d06143ee7ab410f104ac9b40fc456154.jpg)
Kolonijna ekonomia transportu
16 lutego 2012, 06:38Wielkość terytorium kolonii mrówek ograniczają koszty transportu. Naukowcy z Monash University widzą w tym analogię do rozwoju ludzkich miast. Badając owady, będzie więc można przewidzieć, co w przyszłości stanie się z naszymi metropoliami.
Skroplone powietrze napędzi samochody?
20 maja 2013, 11:39Kilka firm i insytutów badawczych postanowiło odkurzyć XIX-wieczną ideę przechowywania energii w postaci skroplonego azotu z powietrza atmosferycznego. Najpierw, dzięki energii elektrycznej, powietrze jest schładzane do temperatury około 200 stopni Celsjusza poniżej zera, dzięki czemu uzyskujemy skroplony azot